5 mørke øl der varmer i den kolde tid

af Christian Hjort om November 05, 2021

Findes der noget bedre end at sidde i en dejlig varm stue med et godt glas øl, når vinden rusker i træerne udenfor? Det ligger i hvert fald højt på vores liste over hyggelige efterårsaktiviteter og derfor har vi samlet 5 forslag til tunge, intense og mørke øl du kan nyde i den kommende tid. Så kom med, hvor vi nu tager en tur til den mørke side.

Straffe Hendrik Quadrupel

Vi starter i hjertet af Brugge hos De Halve Maan. Straffe Hendrik Quadrupel er en intens øl, som er mørk i farven og fyldig i smagen. Duften er elegant krydret med ristede noter af kaffe og chokolade.

Den sofistikerede blanding af forskellige malttyper giver øllet en kompleks karakter, der kombinerer en delikat tørhed med strejf af koriander, mørke frugter, anis og ristede kastanjer. Smagen slutter i et strejf af karamel med en varmende følelse fra alkoholen.

Gæringen i flasken skaber en levende øl, der vil udvikle sig gennem årene. Straffe Hendrik Quadrupel gør sig også fremragende til et godt stykke mørk chokolade.

Stil: Quadrupel
Styrke: 11%
Untappd rating: 4/5
Pris: 95 kr, for 75cl - 38 kr. for 33 cl


Hr. Frederiksen

Fra de hjemlige himmelstrøg kan vi også være med og et godt bud på en dejlig øl til efteråret/vinteren er Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus, som er en Imperial Stout efter amerikansk forbillede.

Allerede når øllet rammer glasset, fornemmes det straks, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed. Sort som Hr. Frederiksens humor med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig.

Hele 8 forskellige slags malt er brugt til fremstillingen, og det er den sorte og brændte malt, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme mundfylde. Den brændte malt spiller også ind i bitterheden, som sekunderes af den amerikanske Centennial humle.

Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme.

Stil: Imperial Stout
Styrke: 10,5%
Untappd rating: 3,9/5
Pris: 48 kr. for 44 cl


Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel er en mørk rødbrun øl med en rig, kompleks smag takket være sin anden gæring i flasken. Du fornemmer strejf af karamel, malt og frugtagtige estere, der minder om moden banan.

Øllet perler under et dække af tæt, cremefarvet skum. Et smukt blondemønster dannes på indersiden af glasset, når det er tømt. Den lange, tørre finish af denne afbalancerede, milde trappistøl forkæler smagsløgene længe efter sidste tår.

Westmalle Dubbel er brygget med mørkere malt med noter af mørk frugt, vanilje og røg. Disse noter passer perfekt til kombinationer af Dubbel med chokolade, kaffe og stegt kød.

Stil: Dubbel
Styrke: 7%
Untappd rating: 3,71/5
Pris: 64 kr. for 75cl - 25kr. for 33 cl


Kasteel Barista

Navnet 'Barista' fremmaner tanker om duften af dampende kaffe under et lag af kyndigt skabt skum. Det lyder måske ret langt ude for en øl, men duften og smagen af karamel, kakao og ristet malt matcher dog fremragende med det 'sorte guld' og chokolade.

Denne øl bygger bro til en verden af varme drikke, med varmende alkohol i finishen. En øl der med fordel kan nydes til desserten, foran åben ild eller på en udendørs terrasse.

Stil: Belgian Strong Ale
Styrke: 11%
Untappd rating: 3,79/5
Pris: 93 kr. for 75cl


St. Bernardus abt 12

Sidst, men ikke mindst, har vi fat i toppen af St. Bernardus-øllene. Det er samtidig også den øl fra bryggeriet med den højeste alkoholprocent på hele 10,5%.

En mørk elfenbensfarvet øl med høj gæring. Det er på ingen måde en tilfældighed, at St. Bernardus abt 12 ofte sammenlignes med den ikoniske Westvleteren 12 fra det nærliggende Sint-Sixtus trappistkloster.

Indtil 1992 blev Sint-Sixtus Trappist-øl brygget på licens af ingen ringere end St. Bernardus og stadig den dag i dag bliver St. Bernardus klosterøl brygget med Sint-Sixtus husgær. Bryggerne her gør brug af det let salte, men bløde, vand, der stammer fra den lokale brønd.

Øllen er blevet brygget her siden 1946 på basis af den originale opskrift udarbejdet af Westvleteren-munkene. Og historien bag navnet? Abten, eller Abbeden, er den højest rangerende munk i klostret; så måske er det ingen overraskelse, at bryggeriet ser Abt 12 som den højest rangerende blandt deres klosterøl. Der skal udvises behørig respekt.

Stil: Quadrupel
Styrke: 10,5%
Untappd rating: 4,03/5
Pris: 29 kr. for 33cl


TILBAGE TIL TOPPEN