6 øl du skal servere til julefrokosten i 2021

af Christian Hjort om October 21, 2021

Om lidt banker årets julefrokoster på døren. Tid til at koble fra og slippe tøjlerne for en stund. En tid hvor vi mødes med dem vi holder af og hvor det gerne må være lidt ekstra godt. Det har vi fortjent.

Hvilke øl skal man servere til en julefrokost? I denne artikel vil vi komme med vores anbefalinger til 6 øl, der vil være et sikkert hit på julebordet. Vi starter på Amager.

 

Yule Juice

Bryggeri: Amager Bryghus Alkohol: 6,5%

Kan man snakke om tradition, når det er andet år Yule Juice er tilbage? Det kan diskuteres, men en ting er sikkert: Yule Juice er en vanvittig bællevenlig New England IPA.

Sidste år var Yule Juice en af vores bedst sælgende øl og det forstår man godt. Yule Juice er PAKKET med tropiske noter og et strejf af krydderier, der gør den tilladt at bælle hele julen igennem. Mundfølelsen er silkeblød og den robuste maltkrop balancerer humlen så godt, at øllen glider skræmmende ubesværet ned.

God til: At hamre hele aftenen - køb rigeligt!
Pris: 44 kr. for 440 ml


MBCC Pils 2021

Bryggeri: Mikkeller & Mahrs Bräu Alkohol: 4,5%

En tendens vi har set i det forgange år er, at interessen for pilsner har været støt stigende. Det forstår vi godt, for når alt kommer til alt, findes der så noget bedre end en rigtig god pilsner?

Her har Mikkeller slået pjalterne sammen med de tyske pilsnerlegender ”Mahrs Bräu” fra Bamberg og tappet en verdensklasse pilsner i en festlig 5 liters party keg. Så er der også sørget for dekorationen.

Sprød, let og tør pilsner, som nærmest funkler i glasset. Afslutningsvist rund, harmonisk og ren i smagen. Særdeles let drikkelig.


God til:
 At hamre hele aftenen - køb rigeligt!
Pris: 250 kr. for 5 liter


Avec les bons voeux

Bryggeri: Brasserie Dupont Alkohol: 9,5%

Avec les bon voeux  er en klassiker på mange juleborde i Belgien og det er også en fantastisk øl! Livlig og kompleks med krydrede og frugtige noter. Slutter tørt med meget lidt sødme og passer derfor fremragende til retter med fisk, hvor den krydrede og tørre smagsprofil komplimenterer fisken til et nyt niveau.

Avec les bon voeucx egner sig også godt til alle slags oste, da den tørre finish og perlende kulsyre igen løfter smagsoplevelsen til nye højder. Fås både i 37 cl og 75 cl alt efter om der skal være fest, eller om der rigtig skal være fest.


God til:
Sildemaden, ostebordet
Pris: 79 kr. for 75 cl


Westvleteren 12

Bryggeri: Sint-Sixtusabdij Alkohol: 10,3%

Her har vi fat i en af ølverdenens helt store kanoner. Trappist-legenden som mange rangerer som verdens bedste øl. At åbne en Westvleteren 12 er også nærmest en rituel oplevelse og du fornemmer straks, at det her er noget helt særligt.  

Takket være den ædle belgiske gær er smagen frugtig og kompleks med noter som blommer, dadler og et elegant hint af kirsebær. Skøn varmende alkoholfylde og ikke for sød i finishen. Forførende og altid en oplevelse at drikke.

God til: Flæskesteg, medister, ost, dessert
Pris: 125 kr.


Straffe Hendrik Quadrupel

Bryggeri: De Halve Maan Alkohol: 11%

Nu vi er ved Westvleteren 12 og kan vi ikke komme uden om Straffe Hendrik, som også i folkemunde kaldes en Westvleteren 12 klon.

Mørk i farven og intens i smagen. Den belgiske gær giver øllen en kompleks karakter med en delikat tørhed og noter af koriander, mørk frugt ristede kastanjer og anis.

Straffe Hendrik er himmelsk til chokoladedesserter, da den komplementerer deres mørke smagsnoter uden at være alt for sød.

God til: Honningglaseret skinke, medister, ost, dessert
Pris: 38 kr 


Black Damnation 9: Beggars' Art

Bryggeri: De Struise Brouwers Alkohol: 18,1%

Nu skal vi have fat i det helt tunge skyts. En øl der i alkoholprocent slår selv den tungeste Rioja du kan finde i Netto. Beggars Art er en belgisk royal stout, som har ligget og ulmet på Ardbeg Whiskyfade i 2 år. Nu er den på flaske og den er hidsig!

Noter af ristet kaffe, mørk chokolade og mørk frugt dominerer næsen i denne kulsorte øl. Smagen er intens, med noter af mørk frugt, figner, rosiner og lakrids som balanceres elegant af røg og eg fra whiskyfadet.  En rig og velbalanceret stout, der vil sende dig i gulvet før du opdager det.

God til: Ostebordet
Pris: 86 kr.

TILBAGE TIL TOPPEN